top of page
  • Снимка на автораDimitar Zafirov

Какво е зъбната плака и защо искаме да я премахнем?

Актуализирано: 22.04



Според повече от две трети (68%) от европейците смятат, че хората които се усмихват са по-надеждни, уверени и достъпни, а 76% признават, че усмивката е физическа черта номер 1, за да направите първо впечатление на другите. Ето защо, поддържането на здрави зъби и венци, е от съществено значение за личното ни благополучие на много нива. Ако се грижите за  оралното си здраве с добри практики за орална хигиена, шансовете са във ваша полза, за да  може да запазите зъбите си за цял живот.


Какво представлява биофилмът?


Биофилмът е изграден от множество видове бактерии със защитен слой. Навсякъде, където повърхността влиза в контакт с вода, има биофилм - тънък, лигав слой от микроорганизми, съставен от до 700 щама бактерии, дрожди и гъбички. Естествено, бактериите искат да се прикрепят към повърхността, да образуват общност и да продължат да се увеличават. След като общността достигне определен размер, тя създава матрица от извънклетъчни полизахаридни вещества (EPS), създавайки защитен слой, който действа като бариера срещу външни заплахи.

При контакта с вода на микробиомните организми са им необходими само 8-10 часа, за да образуват биофилм. Ако зъбите не се измиват редовно и правилно, след време зъбната плака се втърдява в зъбен камък.

 

Защо биофилмът и плаката са вредни?


Те са основната причина за 80% от всички заболявания на зъбите.

Бактериите в защитената общност обменят  хранителни вещества и защитни гени. Необезпокоявани, те също произвеждат вредни протеини, ензими и вирулентни фактори, за да заобиколят защитната система на тялото.

Как плаката и биофилмът влияят на оралното здраве?

Според СЗО повече от 3,5 милиарда души страдат от орални заболявания.

Биофилмите в устната кухина са вредни по няколко причини. Те могат да се образуват върху всякакви повърхности, включително зъби, венци и зъбни възстановявания като пломби, мостове и протези. Те значително допринасят за възпалението на венците, предизвиквайки пародонтални заболявания. Освен това бактериите от биофилма, произвеждат киселина като страничен продукт от техния метаболизъм, което може да деминерализира зъбния емайл и да причини кариес.

 

Биофилмът като зъбна плака и зъбен камък (втвърдена зъбна плака) са първопричините за оралните заболявания, тъй като се крият в най-малките пространства между зъбите и линията на венците, които не могат да достигнат никакви механични, електрически, ултразвукови или звукови четки. Повечето хора не знаят, че водата за уста не засяга плаката, тъй като не може да проникне през защитната EPS матрица.




 

Съвети за здрави зъби:


·       Почиствайте два пъти дневно зъбите си

Правилното миене на зъбите е основната профилактична мярка срещу развитието заболявания на устаната кухина. Основен принцип е зъбите да се измиват сутрин и вечер в продължение на около 2,30 - 3 минути. Много от хората въпреки редовното миене на зъбите не успяват да отстранят ефективно зъбната плака, което се дължи на неправилни движения с четката за зъби. Четката за зъби се поставя в хоризонтално положение ,така че ъгълът на почистващите влакна да е около 45 градуса спрямо венеца. Движенията са кръгообразни и „измитащи“ в посока от венец към зъб. Не забравяйте да използвате конец за зъби и четка за езикът ви.


·       Посещавайте редовно зъболекаря си

Рутинния преглед при зъболекар поне веднъж, по-добре два пъти годишно, ще идентифицира скритите плака и зъбен камък и ще ги отстрани чрез ултразвуково почистване. За оптимални резултати препоръчваме, дълбокото почистване с ултразвук да се комбинира с професионално полиране.


·       Диета:

Консумирайте повече вода и зеленчуци

Ограничаване на приема на сладко




 

Технологията на TROMATZ се справя с първопричината, а не със симптома – премахва плаката, преди тя да стане вредна.




10 преглеждания
bottom of page